De ce sunt tancurile germane importante pentru Ucraina. Leopard 2 ar putea ajuta rapid împotriva Rusiei

de: Dumitrescu Andrei
20 01. 2023

Germania nu a reușit să ajungă la un acord cu principalii săi aliați occidentali privind trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea NATO și a Kievului de a intensifica ajutorul militar înainte de o posibilă ofensivă rusă de primăvară.

„Nu putem spune astăzi când va fi luată o decizie și care va fi această decizie cu privire la tancurile Leopard”, a declarat vineri ministrul nou numit al apărării, Boris Pistorius, reporterilor în marja reuniunii la nivel înalt în domeniul apărării de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Această poziție va conduce la zile întregi de negocieri între SUA, ceilalți parteneri occidentali și Berlin.

Berlin transferă presiunea pe SUA

Tancurile Leopard 2 sunt considerate un vehicul militar modern și vital, care ar consolida forțele Kievului pe măsură ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an.

Dar Germania a ripostat la afirmațiile potrivit cărora trage de timp în ceea ce privește furnizarea de sprijin militar Ucrainei și a făcut apel la SUA să trimită propriile tancuri peste Atlantic și în Ucraina.

Germania ar fi trebuit să anunțe vineri o decizie privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, dar în schimb a spus că are nevoie de mai mult timp.

„În ceea ce privește livrarea de Leopard, nu există o opinie unanimă”, a declarat Pistorius reporterilor în marja reuniunii de la Ramstein.

„Există motive bune pentru livrare și există motive bune împotriva ei. Și având în vedere situația generală a unui război care durează de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie să fie cântărite foarte atent, iar această evaluare este împărtășită în mod explicit de mulți aliați”, a adăugat el.

Pistorius a declarat că a dat instrucțiuni oficialilor să efectueze un audit al stocurilor de tancuri Leopard 2 ale Germaniei, astfel încât țara să poată „acționa rapid” în cazul unei „decizii pozitive”.

Pistorius a fost numit ministru al apărării abia joi, dar primele sale ore în funcție au fost dominate de apeluri din partea SUA și a altor parteneri NATO pentru a da undă verde la expedierea tancurilor Leopard 2.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a plănuit să „preseze germanii” pentru a permite transferul tancurilor către Ucraina atunci când s-a întâlnit joi cu Pistorius. Acest lucru ar oferi Kievului „capacitatea, într-un moment crucial”, de a contracara o potențială ofensivă de primăvară a Rusiei, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării înaintea discuțiilor.

De ce nu vrea Berlin să cedeze presiunii

O serie de țări europene s-au angajat să trimită tancuri în Ucraina în ultimele săptămâni. Dar, înainte de a se alătura acestora, Germania a dorit ca SUA să se alăture prin trimiterea propriilor tancuri M1 Abrams.

Oficialii germani au declarat că nu vor trimite tancurile lor Leopard în Ucraina și nici nu vor permite altor țări care dețin tancuri de fabricație germană să facă acest lucru, dacă SUA nu vor fi de acord să trimită și ele tancurile M1 Abrams la Kiev, scrie CNN.

„Ne-au pus la zid”, a declarat joi un înalt oficial al administrației Biden, adăugând că germanii cer tancuri și nu vor lua în considerare nicio altă ofertă pe care SUA a făcut-o pentru a convinge Berlinul să trimită Leopardurile.

Întrebat joi despre acest subiect într-un interviu acordat postului public german de televiziune ARD, Pistorius a declarat că „nu are cunoștință de un astfel de acord”. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că „în niciun moment” nu a existat „un acord sau o cerință conform căreia un lucru trebuia să se întâmple pentru ca celălalt să se întâmple”.

Dar refuzul Berlinului de a se angaja să trimită tancurile îi înfurie în mod deschis pe unii dintre ceilalți lideri NATO.

Paweł Jabłoński, ministrul adjunct de externe al Poloniei, a declarat vineri dimineață, într-un interviu radiofonic pentru RMF, că Germania are o „problemă fundamentală” cu acest plan. Iar cu o zi înainte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat despre ajutorul militar că „cei care au fost cel mai puțin proactivi până acum sunt germanii”.

„Am vorbit de sute de ori despre lipsa de arme. Nu ne putem baza doar pe motivație”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei apariții virtuale la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Într-o aparentă lovitură la adresa tergiversării Germaniei, Zelensky a adăugat: „Există momente în care nu este nevoie să ezităm. Atunci când oamenii spun – vă dau tancuri dacă altcineva o va face”.

De ce sunt importante tancurile Leopard 2 pentru Ucraina

Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, au deja tancuri germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think-tank-ului European Council on Foreign Relations.

Multe dintre ele au fost de acord să reexporte unele tancuri la Kiev, dar au nevoie de permisiunea Germaniei. Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard s-au întâlnit în marja reuniunii de la Ramstein, potrivit Ministerului portughez al Apărării.

În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de pregătire.

Numărul mare de unități aflate deja în apropierea Ucrainei și cerințele relativ scăzute de întreținere ale Leopardului în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.